Zaboleo Vas je zub usred vanrednog stanja?

uputstva za pacijente

Kako do zdravih zuba tokom epidemije Covid-19 virusa, koji zubar radi u Novom Sadu i šta predlažu za zdrave zube i desni?

Pored mnogo informacija koje dobijamo svakodnevno o načinu ponašanja tokom epidemije, oralna higijena možda i nije na početku liste prioriteta. Međutim, to se vrlo brzo promeni kada zub zahvaćen karijesom zaboli. S’ obzirom da se nalazimo u vanrednom stanju mnoge stvari su se izmenile i funkcionišu drugačije nego što smo navikli, mnogo toga nam nije lako dostupno kao do sada. Samim tim mnogo je važno da sami sprečimo i kontrolišemo stvari na koje možemo da utičemo. Zbog sprečavanja širenja infekcije većina stomatoloških ordinacija trenutno je zatvorena te je teže dobiti prvu pomoć u slučaju bola zuba, otoka ili bilo koje druge hitne situacije stomatološke prirode.

Hitne stomatološke usluge pružaju se građanima u objektima

  1. Jovanović Zmaj, Novo Naselje
  2. Rumenačka
  3. i ambulanta na Bul.Mihajla Pupina
svakim radnim danom od 7 do 18h.

U prigradskim naseljima, svakog radnog dana od 7 do 12:30h, rade ambulante u:

  1. Futogu
  2. Veterniku
  3. Kaću
  4. Sremskaoj Kamenici

Vodite računa o oralnoj higijeni

Ono što sami možemo da učinimo tokom ovog perioda jeste da obavljamo redovno dnevnu rutinu održavanja oralne higijene. To podrazumeva pranje zuba dva puta dnevno u trajanju od 3 do 5 minuta i čišćenje međuzubnih prostora koncem za zuba jednom dnevno. Osnovni cilj je da se smanji količina bakterija i mekih naslaga u usnoj duplji. Ukoliko iz nekog razloga niste u mogućnosti da održavate oralnu higijenu na ovaj način, ispiranje usta tečnostima za ispiranje bez alkohola pomoći će u smanjenju stvaranja plaka i eliminaciji bakterija. Curaprox Perio+ Balance ( ima 0,05%hlorheksidina) ili bilo koja druga tečnost za ispiranje usta sa manjom koncentracijom hlorheksidina ( do 0,12% ) pogodna je za dugotrajnu upotrebu jer ne sadrži alkohol, ne isušuje sluzokožu a deluje antibakterijski, antigljivično i antivirusno.

Kada su paste za zube u pitanju, preporuka je da se koriste paste za zube sa većom koncentracijom fluora ( za jačanje gleđi zuba ).

Kod osoba koje imaju problema sa parodontopatijom, gingivitisom, upalom desni koje krvare prilikom pranja zuba, pored svih gore nabrojanih mera ( pranje zuba dva puta dnevno , korišćenje zubnog konca, tečnosti za ispiranje usta ), mnogo pomaže i preporuka je korišćenje mekih četkica za zube i gelova koji imaju antiinflamatorno dejstvo ( Gengigel, Gingival, Elugel ).

Svi ovi gelovi pomoći će i ukoliko Vas je negde nažuljala zubna proteza. Takođe, kod rana uzrokovanih zubnim protezama pomaže i ispiranje usne duplje hladnim čajem od žalfije ili kamilice.

Navike u ishrani

Način ishrane i ono što jedemo takođe je veoma važno. U vreme kada smo izolovani kod kuće, usled dosade ili stresa češće posežemo za hranom. Grickalice, slane i slatke, sokovi, peciva, konzerve su hrana koja sadrži veliku količinu ugljenih hidrata. U prisustvu bakterija dolazi do stvaranja kiselina koje oštećuju gleđ zuba.

Dobra hidratacija je takođe mnogo bitna za oralno zdravlje. Unošenjem većih količina čiste, negazirane vode ispirate ostatke hrane a i veliku količinu bakterija iz usne duplje.

U stresnim situacijama, kada preovlada strah usled neizvesnosti i brojnih loših vesti mnogi ljudi pribegavaju lošim navikama. Prekomerna konzumacija alkohola i duvana značajno narušava oralno zdravlje.

Takođe, od loših navika povezanih sa stresom tu su i grickanje noktiju, olovaka ili bilo kakvih tvrdih predmeta. To sve je poželjno izbegavati da ne biste oštetili ili slomili zub, most ili protezu.

Pročitajte još: Zubne krunice